Mer resurser

Låt oss lägga till med resurser till ett projekt och vips det går fortare, eller gör det? Brooks lag som förenklat säger “Om man lägger till fler människor (resurser) till ett försenat mjukvaru-projekt blir det än mer försenat” - https://en.wikipedia.org/wiki/Brooks%27s_law gör det ganska tydligt. Och det stämmer fortfarande, nära 50 år senare. Varför, jo för det är en stor kostnad att lägga till nya team man måste lära upp dessa nya personer/team. Om man dessutom köper in lösa konsulter och/eller enskilda anställda som formar ett nytt team måste detta team gå igenom ett antal faser innan de blir effektiva, de måste formas, stormas och mogna. Allt det tar tid och under den tiden är varken det nya teamet eller teamen runt dem fullt effektiva.

Tack Jimmy, Mattias och Daniel för en intressant diskussion i ämnet som bidrog till denna och några andra framtida strippar i tangerande ämnen.

Strip9.1.png
Strip3.2.png
Strip9.3.png
Strip9.4.png
 

Dokumentera och glöm

Har ni någonsin suttit i ett team, haft en väldigt bra diskussion om hur ni ska jobba tillsammans. Så bra och skönt det känns! SÅ bra att ni bestämmer er för att skriva ned det och dokumentera det, på Confluence eller någon liknande tjänst, men när ni går in på er teamsida märker ni att det står ju tamejf*n redan där! Hur gör ni för att behålla era förbättringsinitiativ i levande? Jag har några idéer om ni vill veta mer...

Strip3.1.png
Strip8.2.png
Strip8.3.png
 
Strip8.4.png
Strip8.5.png
Strip8.6.png
 

Så har vi alltid....

Vi har något fantastiskt, något som hjälper oss i alla stunder i livet. Men ibland leder detta oss också in på felaktiga vägar, det gör att vi följer invanda mönster och beteenden som inte (längre) är fördelaktiga för oss. Detta fantastiska är vår hjärna, det är den som hjälper oss lösa problem. Men den är också inställd på att spara energi, och det gör den med hjälp av vanor. Ibland måste vi bryta dessa vanor. Hur gör du för att se identifiera ett invant mönster som inte (längre) är bra?

Strip5.1.png
Strip3.2.png
Strip5.3.png
 
Strip5.4.png
 
 

Bryta silo

Det är tre olika egenskaper som krävs för att bryta silomentalitet i en organisation. Det första måste vara nyfikenhet, man behöver vara nyfiken på vad andra gör, hur och varför. Därefter behövs mod för våga börja ifrågasätta och förändra ett beteende och slutligen behöver man ha tålamod, tålamod för att verkligen få det att hända.

Strip6.1.png
Strip6.2.png
Strip6.3.png
Strip6.4.png
Strip6.5.png
Strip6.6.png